Lookfood24.pl korzysta z plików cookies, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie zgodnie z Polityką prywatności. Dalsze korzystanie z tej strony oznacza, że akceptujesz cookie. Dowiedz się więcej.
3 pomysły na dietetyczną kolację
Częstym błędem jaki popełniamy, będąc na diecie redukcyjnej jest rezygnowanie z kolacji. Głodówka nie jest dobrym rozwiązaniem i może zaburzać prawidłową pracę naszego organizmu. Warto 3-4 godziny przed snem zjeść lekką kolację, zawierającą dużą ilość warzyw, białko roślinne oraz niewielki dodatek węglowodanów złożonych. Taki posiłek zapewni nam dobry, zdrowy sen i nie będzie niwelował efektów naszej diety.
Uwaga! Kolacja nie powinna zawierać dużej ilości węglowodanów i tłuszczu, gdyż organizm nie zdąży ich spalić przed snem.
Przedstawiamy 3 proste sposoby na zdrową, niskokaloryczną, ale pożywną kolację dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
1) Burgery buraczane na kolację
Składniki:
- 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 3 buraki
- 2 jajka
- cebula czerwona
- łyżka mąki bananowej
- łyżka otrębów orkiszowych
- łyżka sezamu
- sól himalajska biała
- pieprz
Jak przygotować smaczne i dietetyczne burgery?
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Buraki obrać i zetrzeć na tarce, a cebulkę drobno posiekać. Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami, a z powstałej masy uformować kotlety. Kotlety piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 25 minut. Takiego burgera najlepiej spożywać bez bułki z warzywami, w formie zdrowej sałatki.
2) Hummus z dynią
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- pół szklanki purée z dyni
- 2 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- szczypta kuminu i pieprzu
- sól himalajska różowa
- około 100 ml wody
- łyżka czarnuszki
- chrupkie pieczywo
Jak sporządzić hummus z dyni?
Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować na gładki krem. Hummus przełożyć do miseczki i posypać czarnuszką.
3) Frittata - przepis na pyszny omlet włoski
Składniki:
- 4 jajka
- łyżka oleju ryżowego
- cebula
- papryka
- pół papryczki chili
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta soli himalajskiej ziołowej
Dodatek:
- pełnoziarniste pieczywo
Jak zrobić frittatę?
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, następnie dodać paprykę. Smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż papryka zmięknie. Jajka roztrzepać, przyprawić i wylać na patelnię. Do tortilli dodać pomidorki i chili. Smażyć do momentu ścięcia się białka. Żeby jajka równomiernie się ścięły można przykryć patelnię pokrywką lub przewrócić frittatę na drugą stronę.
Komentarze
Dodaj komentarz
Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.