0

Kasza jaglana została okrzyknięta jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych kasz na świecie. Stąd zapewne jej przydomek - „królowa kasz”. Warto włączyć ją do swojej diety, ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości. Proso charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika, regulującego pracę przewodu pokarmowego. Na uwagę zasługuje również fakt, iż kasza jaglana należy do produktów zasadotwórczych. Jest też łatwostrawna i bezglutenowa, dzięki czemu może być spożywana przez osoby zmagające się z celiakią oraz nadwrażliwością na gluten. Proso to też zboże bardzo uniwersalne.

Na bazie kaszy jaglanej można przygotować pożywne śniadanie, odżywczy obiad, a nawet zdrowy deser. Oto kilka propozycji na dania z udziałem kaszy jaglanej.

1)  Jaglanka na dobry początek dnia

Składniki:

dodatki:

  • 3 łyżki borówek
  • łyżka orzeszków pini

Jak sporządzić zdrową i smaczną jaglankę?

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie połączyć ją z pozostałymi składnikami, przelać do miseczki i posypać dodatkami.

Pyszna jaglanka na śniadanie

2) Zapiekanka z kaszy jaglanej

Składniki:

Jak przygotować pyszną zapiekankę z kaszy jaglanej?

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Brokuły należy podgotować przez 5 minut. Paprykę pokroić w kostkę.Wszystko razem wymieszać, przyprawić i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Całość posypać parmezanem. Następnie piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Gotową zapiekankę polać oliwą z oliwek.

Rewelacyjna zapiekanka z kaszy jaglanej

3) Jagielnik - wegańskie ciasto bez pieczenia

Składniki na spód:

  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 10 daktyli
  • łyżka oleju kokosowego

Masa:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka mleka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 1 banan

Jak zrobić jagielnik?

  1. 1. Składniki spodu zemleć w blenderze, wyłożyć na tortownicę i mocno docisnąć. Umieścić w lodówce.
  2. 2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. 3. Ugotowaną kaszę zmiksować razem z bananem. Następnie wsypać mąkę, wlać mleko, sok oraz syrop i miksować w celu uzyskania bardzo gładkiej masy.
  4. 4. Gotową masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i schłodzić w lodówce.

Wegańskie ciasto bez pieczenia nazywane jako jagielnik

4) Pożywny pasztet z kaszy jaglanej

Składniki na 1 pasztet:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 starte marchewki
  • 1 starta pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g zmielonych orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz

Jak przygotować pasztet z kaszy jaglanej?

  1. 1. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. 2. Na patelni na oleju ryżowym podsmażyć cebulę, por i czosnek. Następnie dodać marchew, pietruszkę oraz przyprawy i odrobinę wody. Dusić do miękkości.
  3. 3. Całość połączyć z kaszą jaglaną oraz orzechami i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
  4. 4. Masę przenieść do formy i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 175°C.

Pożywny pasztet z kaszy jaglanej

Komentarze

Dodaj komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.