Lookfood24.pl korzysta z plików cookies, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie zgodnie z Polityką prywatności. Dalsze korzystanie z tej strony oznacza, że akceptujesz cookie. Dowiedz się więcej.
4 sposoby na kaszę jaglaną
Kasza jaglana została okrzyknięta jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych kasz na świecie. Stąd zapewne jej przydomek - „królowa kasz”. Warto włączyć ją do swojej diety, ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości. Proso charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika, regulującego pracę przewodu pokarmowego. Na uwagę zasługuje również fakt, iż kasza jaglana należy do produktów zasadotwórczych. Jest też łatwostrawna i bezglutenowa, dzięki czemu może być spożywana przez osoby zmagające się z celiakią oraz nadwrażliwością na gluten. Proso to też zboże bardzo uniwersalne.
Na bazie kaszy jaglanej można przygotować pożywne śniadanie, odżywczy obiad, a nawet zdrowy deser. Oto kilka propozycji na dania z udziałem kaszy jaglanej.
1) Jaglanka na dobry początek dnia
Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- pół szklanki mleka migdałowego
- szczypta kurkumy
- pół łyżeczki skórki z cytryny
- łyżka syropu klonowego
dodatki:
- 3 łyżki borówek
- łyżka orzeszków pini
Jak sporządzić zdrową i smaczną jaglankę?
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie połączyć ją z pozostałymi składnikami, przelać do miseczki i posypać dodatkami.
2) Zapiekanka z kaszy jaglanej
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- główka brokułów
- 1 żółtka papryka
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól himalajska ziołowa
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak przygotować pyszną zapiekankę z kaszy jaglanej?
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Brokuły należy podgotować przez 5 minut. Paprykę pokroić w kostkę.Wszystko razem wymieszać, przyprawić i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Całość posypać parmezanem. Następnie piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Gotową zapiekankę polać oliwą z oliwek.
3) Jagielnik - wegańskie ciasto bez pieczenia
Składniki na spód:
- pół szklanki orzechów włoskich
- 10 daktyli
- łyżka oleju kokosowego
Masa:
- szklanka kaszy jaglanej
- szklanka mleka kokosowego
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 5 łyżek syropu klonowego
- 1 banan
Jak zrobić jagielnik?
- 1. Składniki spodu zemleć w blenderze, wyłożyć na tortownicę i mocno docisnąć. Umieścić w lodówce.
- 2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 3. Ugotowaną kaszę zmiksować razem z bananem. Następnie wsypać mąkę, wlać mleko, sok oraz syrop i miksować w celu uzyskania bardzo gładkiej masy.
- 4. Gotową masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i schłodzić w lodówce.
4) Pożywny pasztet z kaszy jaglanej
Składniki na 1 pasztet:
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 starte marchewki
- 1 starta pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g zmielonych orzechów nerkowca
- 4 łyżki oleju ryżowego
- łyżeczka soli himalajskiej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pieprz
Jak przygotować pasztet z kaszy jaglanej?
- 1. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- 2. Na patelni na oleju ryżowym podsmażyć cebulę, por i czosnek. Następnie dodać marchew, pietruszkę oraz przyprawy i odrobinę wody. Dusić do miękkości.
- 3. Całość połączyć z kaszą jaglaną oraz orzechami i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
- 4. Masę przenieść do formy i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Komentarze
Dodaj komentarz
Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.