Lookfood24.pl korzysta z plików cookies, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie zgodnie z Polityką prywatności. Dalsze korzystanie z tej strony oznacza, że akceptujesz cookie. Dowiedz się więcej.
Ciasto z buraka? - tak, to jest pyszne!
Według najnowszej piramidy zdrowego żywienia warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Specjaliści do spraw żywienia zalecają spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Produkty roślinne obfitują w składniki odżywcze, wpływające korzystnie na nasze zdrowie. Warzywa komponują się znakomicie w każdym posiłku i pod każdą postacią. Idealnie sprawdzają się także jako składnik deserów!
Ciasto czekoladowe z dodatkiem buraka.
Jest to nasza zdrowsza wersja popularnego „brownie”. Brownie to tradycyjne amerykańskie ciasto przygotowywane na bazie masła, czekolady, białej mąki pszennej i cukru. Skład ciasta nie wpisuje się w reguły zdrowego odżywiania, dlatego dokonaliśmy kilku dietetycznych zmian. Białą, pszenną mąkę zastąpiliśmy mąką ryżową, co spowodowało, że nasze brownie jest bezglutenowe i mogą się nim cieszyć osoby z celiakią. Masło zastąpione zostało olejem kokosowym. Słodkim akcentem zamiast cukru jest ksylitol. Jako propagatorzy zdrowego odżywiania dodaliśmy jeszcze buraka. Burak charakteryzuje się wysoką zawartością antyoksydantów, kwasu foliowego oraz składników mineralnych, m.in.: potasu, magnezu i żelaza. Dostarcza również błonnika pokarmowego, działającego korzystnie na nasz układ pokarmowy.
Składniki:
- 500 g buraków - ok. 2 buraki
- 150 g (1,5 tabliczki) gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 150 g oleju kokosowego rafinowanego Look Food
- 2 szklanki mąki ryżowej Look Food
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta różowej soli himalajskiej Look Food
- 1,5 szklanki ksylitolu Look Food
Sposób przygotowania brownie z buraka:
1. Buraki ugotować, obierać i zetrzeć na grubej tarce.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym.
3. Jajka ubić z ksylitolem na gładką masę i dodać do nich rozpuszczoną czekoladę, a następnie starte buraki.
4. Do oddzielnego naczynia przesiać mąkę i dodać do niej sodę i sól.
5. Połączyć suche składniki z mokrymi.
6. Ciasto wylać na formę, wstawić do nagrzanego na 190°C piekarnika i piec ok. 50min.
Źródło: United States Department of Agriculture, Basic Report: 11080, Beets, raw: link.
Komentarze
Dodaj komentarz
Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.