0

Wszyscy znamy smak aromatycznej zupy pomidorowej, który kojarzy się nam z dzieciństwem. Niewątpliwie jest ona kultowym daniem kuchni polskiej. Odpowiednio przyrządzona, klasyczna potrawa na bazie pomidorów, to zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Pomidory, a przede wszystkim przetwory z nich wykonane, to doskonałe źródło likopenu – silnego antyoksydantu, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe i kardioprotekcyjne(1).

Każdy z nas ma swój ulubiony i sprawdzony przepis na zupę pomidorową. Pierwsza zapisana receptura na ten przysmak pochodzi z 1872 roku ze Stanów Zjednoczonych. Pomysł na zupę przyrządzoną z pomidorów dotarł również do Polski. Obok rosołu, pierogów i kotleta schabowego to najpopularniejsze danie obiadowe. Jednak nie musimy w kółko raczyć się pomidorową z ryżem. Najwyższy czas na zmiany i eksperymenty. My podrzucamy Wam błyskawiczny przepis, prosto od dietetyka, na zupę pomidorową z wykorzystaniem ekologicznej passaty z dodatkiem komosy ryżowej i aromatycznego oregano!

Składniki:

Jak przygotować zupę z passaty pomidorowej?

Podsmaż na oleju ryżowym pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, następnie dodaj passatę pomidorową, przyprawy, ocet balsamiczny i bulion. Całość zagotuj, a na koniec zmiksuj. Do gotowej zupy dodaj komosę. Smacznego!

 

Bibliografia:

1) Roa V. A., Agarwal S. Role of Antioxidant Lycopene in Cancer and Heart Disease. Journal of the American College of Nutrition. V 19, I 5, str. 563-569. 2000.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.